Fokreglement
- ALGEMEEN
1.1. Dit reglement voor de Nederlandse Sheltie Vereniging, hierna te noemen de vereniging beoogt bij te dragen aan de behartiging van de belangen van het ras Shetland Sheepdog zoals deze zijn verwoord in de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging . Dit Verenigingsfokreglement (VFR) is goedgekeurd door de algemene ledenvergadering van de vereniging op 15 april 2021. lnhoudelijke aanpassingen van het VFR kunnen uitsluitend plaatsvinden met instemming van de algemene ledenvergadering van de vereniging.
1.2. Dit Verenigingsfokreglement (VFR) geldt voor alle leden van de vereniging voor de Shetland Sheepdog, woonachtig
in Nederland.
1.3. Het bestuur van de vereniging verplicht zich, de door de Algemene Vergadering van de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland vastgestelde wijzigingen van het Kynologisch Reglement (KR), die betrekking hebben op dit Verenigingsfokreglement, terstond hierin door te voeren . In tegenstelling tot het gestelde in artikel 1.1 behoeven deze wijzigingen niet de goedkeuring van de algemene ledenvergadering van de vereniging. Dit ontslaat de individuele fokker niet van de plicht, zelf op de hoogte te zijn en te blijven van recente wijzigingen in
het KR, ook als het bestuur van de vereniging hier in gebreke blijft.
1.4. Voor wat betreft de omschrijving van de in dit VFR genoemde definities gelden de omschrijvingen zoals vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement en het Kynologisch Reglement van de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.
1.5. Voor wat betreft de externe regelgeving gelden de regels zoals vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement en het Kynologisch Reglement van de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.
1.6. Inschrijving van een nest in de Nederlandse stamboekhouding (NHSB) door de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland vindt plaats conform de regels zoals vastgelegd in het Kynologisch Reglement. - FOKREGELS
Artikel VIII.2 KR in samenhang met regels van de vereniging.
2.1 Een teef mag niet worden gedekt door haar grootvader, haar vader, haar broer, haar halfbroer, haar zoon of
haar kleinzoon. Pups, voortgekomen uit één van de genoemde combinaties, zullen niet in het NHSB worden ingeschreven (Artikel
VIII.2 KR en Artikel III.14 lid 1l KR) Naast bovenstaande verwantschappen zijn ook de volgende combinaties niet toegestaan: Het is ongewenst dat een teef en een reu gemeenschappelijke voorouders in de eerste 3 generaties van hun stamboom hebben.
2.2. Herhaalcombinaties:
Dezelfde oudercombinatie is onbeperkt toegestaan.
2.3. Minimum leeftijd reu:
De minimale leeftijd van de reu op de dag van de dekking moet tenminste 12 maanden zijn.
2.4. Aantal dekkingen:
Het is ongewenst dat een reu meer dan 20 nesten in Nederland produceert De Nederlandse Sheltie Vereniging publiceert in het clubblad de namen van reuen die meer dan 20 nesten hebben gegeven in Nederland. Motivatie: in verband met de gezondheid van het ras is het verstandig dat een reu in zijn leven maximaal 5% van een generatie van 4 jaar aan de sheltie populatie bijdraagt Dit komt overeen met rnaximaal 20 nesten per reu. Als geslaagde dekking geldt een dekking waaruit minimaal één levende pup is voortgekomen en ingeschreven in het NHSB.
NB 1: In bijzondere omstandigheden zal een nest niet worden ingeschreven in het NHSB (artikel III.14 KR). Ook dan
wordt uitgegaan van een geslaagde dekking.
NB 2: indien sperma wordt gebruikt van de reu voor kunstmatige inseminatie (KI), telt dit mee als een ‘dekking’.
2.5. Cryptorchide en monorchide:
Cryptorchide of monorchide reuen zijn uitgesloten van de fokkerij.
2.6. Gebruik buitenlandse dekreuen:
Wanneer een lid van de vereniging voor een dekking een niet in Nederlands eigendom zijnde reu, welke wel staat ingeschreven in een door de FCI erkende stamboekhouding, wil gebruiken dan dient deze bij voorkeur te voldoen aan de gezondheidseisen zoals deze door de vereniging gesteld worden.
2.7. Kunstmatige inseminatie (sperma van levende en/of overleden dekreuen):
Als een fokker voor een dekking het sperma gebruikt van een nog in leven zijnde/of overleden dekreu, dan gelden voor deze dekking de regels van dit Verenigingsfokreglement alsof het een natuurlijke dekking van de dekreu betreft - WELZIJNSREGELS (Artikel VIII.1 KR)
3.1. Een teef mag niet worden gedekt vóór de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden heeft bereikt.
3.1.1. De teef is bij voorkeur niet jonger dan 18 maanden.
3.2. Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
3.3. Een teef, waaruit eerder pups zijn geboren, mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 108 maanden heeft bereikt.
3.4. Een teef mag niet meer worden gedekt na de dag waarop haar vijfde nest is geboren.
3.5. Een teef mag niet worden gedekt als deze dekking tot gevolg heeft dat tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van deze teef geen termijn van tenminste 12 maanden zit - GEZONDHEIDSREGELS
4.1. Gezondheidsonderzoek (screening) ouderdieren:
Preventieve screening van ouderdieren moet, als het gaat om: HD onderzoek, ED onderzoek, oogonderzoek en doofheidonderzoek, plaatsvinden door deskundigen die erkend zijn door de Raad van Beheer conform de door de Raad van Beheer voor deze onderzoeken opgestelde en/of goedgekeurde onderzoeksprotocollen.
4.2. Verplicht screeningsonderzoek:
Op basis van wetenschappelijk onderzoek zijn de volgende gezondheidsproblemen binnen het ras vastgesteld en moeten de ouderdieren vóór de dekking en op de leeftijd van tenminste 12 maanden worden onderzocht op:
Oogafwijkingen (ECVO). Zolang de ouderdieren voor de fok worden ingezet hebben ze op het moment van de dekking een uitslag die niet ouder is dan 2 jaar. Daarnaast worden alle Shetland Sheepdogs waarmee gefokt is, op 4, 5 of 6-jarige leeftijd onderzocht met name voor PRA. De fokker laat tevens de pups onderzoeken op oogafwijkingen door een ECVO specialist alvorens de pups naar de koper gaan.
4.2.1. Aanbevolen onderzoeken:
De rasvereniging adviseert de ouderdieren te onderzoeken op heupdysplasie.
4.3. Aandoeningen:
Met honden die lijden aan een of meer van onderstaande aandoeningen mag niet worden gefokt.
Met honden die mesioversie (schuin geplaatste hoektanden) hebben of voor mesioversie behandeld zijn.
Entropion, PRA, erfelijke retinopathie, coloboma, cataract (behalve seniele cataract), ablatio retinae, intra oculaire bloedingen of een hypoplastische papil.
Afwijkend karakter, aangeboren doof- of blindheid, hazenlip, gespleten verhemelte, wezenlijke gebitsfouten of kaakafwijkingen, epilepsie, cryptorchisme, monorchisme, albinisme of onjuiste vachtkleuren.
Met honden die HD-D of HD-E hebben. Als één der ouderdieren HD-C heeft moet de ander HD-A hebben.
Opmerking: blue merle mag alleen gecombineerd worden met een driekleur of zwart-witte Shetland Sheepdog. Met sables uit merle x sable of sable merles mag niet worden gefokt.
4.3.1. Aanbevelingen overige aandoeningen:
Beide ouderdieren zijn vrij van CEA. Indien één der ouderdieren Chorio Retinale Dysplasie/Choroid Hypoplasie (CRD/CH) heeft, dan dient de ander vrij te zijn.
Beide ouderdieren zijn vrij van distichiasis.
Diskwalificerende fouten:
Met honden met één of meer van onderstaande diskwalificerende fouten (volgens de rasstandaard) mag niet worden gefokt.
Niet van toepassing - GEDRAGSREGELS
5.1. Karaktereisen:
Beide ouderdieren moeten voldoen aan de karaktereisen zoals die in de rasstandaard zijn beschreven.
5.1.1. Geen der ouderdieren is schuw of vertoont agressief gedrag. De fokker draagt zorg voor een goede socialisatie van de pups. De pups groeien daartoe in huiselijke kring op.
5.2. Verplichte gedragstest:
Voor dit ras is een verplichte gedragstest niet van toepassing.
Als een buitenlandse reu wordt gebruikt, gelden de regels zoals deze door de Raad van Beheer in overleg met de rasvereniging zijn vastgesteld en schriftelijk zijn vastgelegd in het Verenigingsfokreglement. - WERKGESCHIKTHEID
6.1. Voor dit ras is een verplichte werkgeschiktheidtest niet van toepassing. - EXTERIEURREGELS
7.1. Kwalificatie: beide ouderdieren moeten minimaal één keer voor teven en minimaal twee keer voor reuen hebben deelgenomen aan een door de Raad van Beheer en/of FCI gereglementeerde expositie en daar minimaal de kwalificatie 1x Goed voor teven en 2x Zeer Goed voor reuen hebben behaald.
7.1.1. Genoemde exposities zijn CAC/CACIB shows en regionale clubmatches, waar een voor de Shetland Sheepdog erkende keurmeester keurt.
7.2. Fokgeschiktheidskeuring:
Fokgeschiktheidskeuringen zijn niet van toepassing. - REGELS AFGIFTE PUPS, WELZIJN PUPS
8.1. Ontwormen en enten:
De fokker draagt zorg voor het deugdelijk ontwormen en inenten van de pups volgens gangbare veterinaire inzichten
en voor een volledig door de dierenarts ingevuld en ondertekend Paspoort voor Gezelschapsdieren. De pups dienen bij aflevering adequaat ontwormd te zijn en zij dienen voorzien te zijn van een unieke ID transponder.8.2. Aflevering pups: De pups mogen niet eerder worden afgeleverd dan op de leeftijd van 7 weken. Tussen de eerste enting en de overdracht aan de nieuwe eigenaar moeten minimaal 7 dagen zitten. - SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN
9.1. Dit reglement is niet van toepassing op nesten die geboren worden uit een teef gedekt op of voor de dag waarop dit
reglement in werking treedt.
9.2. Gezondheidsuitslagen, exterieur-, gedrags- en/of werkkwalificaties die zijn afgegeven en/of voor de inwerkingtreding
van dit reglement hebben plaatsgevonden, worden geacht onder de werking van dit reglement te zijn inbegrepen. - INWERKINGTREDING
10.1. Dit Verenigingsfokreglement treedt in werking op 1 januari 2022, nadat het reglement is goedgekeurd door het
bestuur van de Raad van Beheer conform de artikelen 10 HR en VIII. 5+ 6 KR.
Aldus vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Sheltie Vereniging op 15 april 2021.
Rol en verantwoordelijkheid van de Raad van Beheer en van de fokkers
Aan alle aangesloten leden van de
Raad van Beheer
—————————————-
Geacht bestuur,
In Nederland, maar ook in andere landen van Europa, zien wij een toename van wet- en regelgeving over het fokken en houden van honden.
Regelgeving
Bij ons heeft deze toename onder andere geresulteerd in uitvoeringsregels over het fokken van kortsnuitige honden.
In diverse bijeenkomsten met de minister en ambtenaren van het ministerie van Landbouw LVVN hebben wij onze zienswijze rond de fokkerij van kortsnuiten besproken, zo ook met betrekking tot problemen in verband met het coupeerverbod en de situatie van agressieve honden.
Rond de kortsnuiten blijkt het ministerie geen aanpassingen te willen doen. Al onze inspanningen en goede bedoelingen ten spijt, het is ons tot op heden niet gelukt om onze visie met betrekking tot de toepassing van de BOAS-test voor de beoordeling van de kortsnuitige rassen door de beoordelende instanties aanvaard te krijgen. Wij moeten ons bij de conclusie neerleggen, dat de fokker met uitsluitend de toepassing van de BOAS-test helaas niet kan voldoen aan de gevraagde inspanning als bedoeld in Art 3.4 Besluit houders van dieren (Bhd).
Buiten de regelgeving voor kortsnuiten wordt er door de overheid ook gewerkt aan verdere regelgeving die andere rassen en huisdieren treft. Zo zal het fokken en houden van naakt- en Fold-katten verboden worden. Wij vermoeden dat ook het houden en fokken van naakthonden binnen deze regelgeving zal gaan vallen.
Daarnaast zien wij ook een lobby die de fokkerij van kortbenige honden wil gaan verbieden. In Duitsland heeft onze zusterorganisatie VDH het verbod op het houden en fokken van Dashonden waarschijnlijk kunnen voorkomen. Wij maken ons zorgen dat het ministerie in Nederland met een vergelijkbaar voorstel gaat komen. Inmiddels hebben wij samen met de Nederlandse Teckel Club de eerste stappen gezet om hier invloed op te gaan krijgen.
Rol en verantwoordelijkheid Raad en fokkers
De Raad van Beheer onderschrijft nadrukkelijk het uitgangspunt dat wij moeten staan en zorgen voor de fok van gezonde honden. Dat geldt voor álle rassen.
De wet- en regelgeving zal naar verwachting steeds meer leidend en specifieker worden. Wij als Raad van Beheer kunnen daar niet steeds eigen afzonderlijke controles en regels naast leggen.
Voor de fok geldt dat we ons goed moeten realiseren dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde fok bij de fokker zelf ligt. Wij kunnen als Raad van Beheer niet zelf alle gebruikte ouderdieren controleren op het voldoen aan de wettelijke regels (art 3.4 Bhd). Dat is ook niet de taak van de Raad van Beheer. Dit betekent dat de fokker deze verantwoordelijkheid zelf moet nemen.
Verklaring fokker voldoen aan regelgeving
Het beleid van de Raad van Beheer gaat worden dat de fokker verplicht een verklaring moet afgeven. De fokker zal bij zijn dekmelding moeten verklaren dat de beoogde fok voldoet aan de geldende regelgeving en uitvoeringsvoorschriften. Dat geldt dan voor alle rassen en alle nesten.
Die benodigde verklaring wordt nu ingeregeld in ons systeem. Door een ‘vinkje’ te zetten activeert de fokker de verklaring. Pas dan wordt de stamboomafgifte procedure voor dat komende nest in behandeling genomen. Consequentie is wel, dat als de fokker de verklaring niet geeft, er in dat geval voor dat nest geen stambomen komen.
Fokken zonder verklaring
Als de fokker de verklaring niet geeft komen er geen officiële stambomen voor dat nest. Daarop zijn geen uitzonderingen mogelijk.
Het bestuur van de Raad is nog aan het onderzoeken of voor een nest zonder verklaring een andere vorm van registratie- of afstammingsbewijs gaat gelden of niet. Dat is van meerdere factoren afhankelijk, waaronder met name de voorschriften van de FCI.
Informeren leden en fokkers
We willen u, onze aangesloten leden, als eerste informeren over de nieuwe procedure. Wij gaan op zeer korte termijn de fokkers informeren over de ingangsdatum van het nieuwe registratiesysteem en de benodigde verklaring. Uiteraard ontvangt u dan ook dat bericht. Ook zullen wij de informatie op onze website en in onze overige media publiceren.
Wij zullen vragen zoveel mogelijk centraal opnemen op onze website op een aparte pagina met FAQ – veelgestelde vragen.
Met kynologische groet,
Hildeward Hoenderken | Voorzitter
……………………………………………………………….
Raad van Beheer – houden van honden
T 020 664 44 71 | leden@raadvanbeheer.nl | www.houdenvanhonden.nl