20-03-2025

Word Lid van de Nederlandse Sheltie Vereniging!
Ben jij een liefhebber van de Shetland Sheepdog? Wil je deel uitmaken van een enthousiaste community van Sheltie-eigenaren en -liefhebbers? Sluit je dan aan bij de Nederlandse Sheltie Vereniging!

Waarom lid worden?

  • Informatie en ondersteuning: Ontvang waardevolle tips en adviezen over de verzorging, opvoeding en training van je Sheltie.
  • Sociale evenementen: Neem deel aan leuke activiteiten, trainingen en wedstrijden, en ontmoet andere Sheltie-eigenaren.
  • Clubblad: Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, evenementen en ontwikkelingen binnen de Sheltie-gemeenschap. Dit blad verschijnt 4x per jaar full color.
  • Fokkerij en gezondheid: Krijg toegang tot informatie over verantwoorde fokkerij en gezondheid van de Sheltie.

Wie zijn wij?
De Nederlandse Sheltie Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor het welzijn en de populariteit van de Shetland Sheepdog in Nederland. Wij organiseren evenementen, geven voorlichting en bevorderen de onderlinge band tussen Sheltie-eigenaren.

Hoe word je lid?
Lid worden is eenvoudig! Bezoek onze website www.nederlandsesheltievereniging.nl en meld je aan. Voor slechts € 29,50 (2025) per jaar word je onderdeel van onze gezellige club. Word jij lid voor 1 juni 2025 aan, dan ontvang je (na publicatie in het clubblad van juni 2025 en waarop geen bezwaren zijn ontvangen conform ons HHR) een leuke attentie waarop uiteraard een sheltie staat vermeld.

Mis het niet!
Sluit je aan bij onze vereniging en geef jouw Sheltie de kans om deel uit te maken van een geweldige gemeenschap. Samen delen we de liefde voor deze prachtige honden!

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op via secretaris@nederlandsesheltievereniging.nl


12-03-2025

Hierbij informeren wij u over de tarievenlijst 2025

Tarievenlijst 2025

De nieuwe tarieven voor onze dienstverlening gaan per 13 maart 2025 in. 

Een aantal tarieven lichten we graag toe.  

Tarieven voor fokkers
Het bestuur heeft besloten om de prijs van de stamboom inclusief DNA-afname en SNP in 2025 iets te verlagen ten opzichte van de prijs in 2024. Op die manier wil het bestuur graag aan de fokkers tegemoet komen in een tijd waarin alle kosten stijgen. Op deze manier proberen wij een steentje bij te dragen aan het betaalbaar houden van verantwoord gefokte stamboomhonden. 

Verder hebben we een aantal tarieven rondom kennelnamen verlaagd. Dat komt met name omdat de investeringen in onze IT ons helpt dat betaalbaar te houden. Maar ook omdat we kosten hebben kunnen drukken. Zo is het tarief voor een mederechthebbende op een kennelnaam die op hetzelfde adres woont aangepast. Als men een uittreksel vanuit de gemeentelijke basisadministratie kan aanleveren, waaruit blijkt dat men op hetzelfde adres woont, dan hoeft er geen bezoek aan de locatie plaats te vinden. Daardoor kunnen we tegemoet komen aan een veelgemaakte wens om de partner of een thuiswonend kind mederechthebbende te maken tegen geringe kosten.  

In de tarievenlijst is ook een verhoging opgenomen voor kosten per nest als u géén lid bent van een van de aangesloten rasverenigingen. Over het waarom krijgen wij regelmatig vragen. Wij zijn een vereniging van verenigingen en vanuit de bijdrages die wij van onze verenigingen ontvangen ondersteunen wij een deel van onze diensten. Dus leden van aangesloten verenigingen betalen direct of indirect op diverse manieren mee aan werkzaamheden die wij verrichten. Als u geen lid bent van een van die verenigingen dan betaalt u daar dus niet aan mee maar u maakt wel gebruik van die diensten. Daarom betaalt u iets extra’s op het moment dat u wel van die diensten gebruik wilt maken. Op die manier betaalt u uiteindelijk mee aan het ontwikkelen van screeningsonderzoeken, aan het onderzoek dat we doen, aan de automatisering die we ontwikkelen en aan de voorlichting die we geven. De keuze is aan u of u betaalt via het lidmaatschap van een vereniging of direct meebetaald via de extra bijdrage op het moment dat u uw stambomen aanvraagt.

Tarieven voor diensten buiten MijnRvB

Een aantal kostenposten zijn toegenomen waar het gaat om het verwerken van papieren aanvragen. Deze aanvragen zorgen voor extra werk op het bureau. Wij willen dat zoveel mogelijk eigenaren en fokkers gebruik maken van de efficiënte automatisering van MijnRvB om zaken te regelen. Bijna alles kan geregeld worden via MijnRvB: dekaangifte, geboorteaangifte, verhuizing, DatabankHonden, etc.. We begrijpen dat er mensen zijn die daar meer moeite mee hebben of dat minder goed kunnen of mogelijk niet willen. Daarvoor houden we die papieren verwerking nog in stand, maar de kosten gaan we vanaf nu gedeeltelijk verhalen. 

U vindt alle tarieven op de pagina Tarievenlijst.  


02-03-2025


25-2-2025

VOORSTELLEN NIEUWE AGILITYCOMMISSIE NSV

Met het organiseren van de Internationale Sheltiewedstrijd in 2023 nam de toenmalige agilitycommissie van onze vereniging afscheid. Jarenlang hebben zij zowel nationaal als internationaal geweldige dagen en weekenden voor ons en onze behendige shelties neergezet. Wij hebben hier alle drie goede herinneringen aan. Yvonne en Michèle deden voor het eerst mee in 2011. Omdat Dinky Dutch van Michèle nog te jong was om deel te nemen, heeft zij gelopen met Murphy van Yvonne. Yvonne liep zelf met haar Jive. Een jaar later mocht Dinky mee voor het eerst meedoen en won! In de jaren die volgden waren de broertjes Dinky en Jive en ook hun opvolgers van de partij. Cindy en haar shelties Maggy, Abby en Fay maakten in 2018 kennis met de sheltiewedstrijden. Zij heeft aan twee nationale en twee internationale wedstrijden in Nederland en Denemarken meegedaan. Michèle en Cindy zijn met hun honden tot op de dag van vandaag te vinden op wedstrijdvelden in binnen- en buitenland. Zij geven beiden les in agility en organiseren regelmatig indoor en outdoor wedstrijden. In gesprekken blikten ze terug op de zo gezellige sheltiewedstrijden en het gemis ervan in 2024. Toen in de Sheltie Shelter een oproep stond voor leden die de organisatie van de sheltiewedstrijd op zich zouden willen nemen, hoefden ze niet lang na te denken en meldden zij zich aan. Bij het horen hiervan bood Yvonne haar hulp aan. Ook zij heeft eerder behendigheidswedstrijden georganiseerd. Met z’n drieën zijn we een enthousiast team. We hopen met regelmaat agilitywedstrijden te organiseren waar sportiviteit, ontmoeting en gezelligheid voor behendige leden en hun shelties centraal staan. Houd de wedstrijdkalender, de website en de Sheltie Shelter hiervoor in de gaten. 


18-02-2025


16-01-2025

UITNODIGING LEZING DOOR WALTER STRIKKERS OP 12 APRIL VAN 13.00 – 15.00 uur  

Lezing door Walter Strikkers: Verantwoord bewegen bij pups en de gevolgen van de nieuwe HD-beoordeling

Walter Strikkers is dierenarts en fokker, met een praktijk in Sleeuwijk. Hij is gespecialiseerd in fertiliteitsbehandelingen en orthopedie, waaronder HD- en ED-onderzoek en de PennHIP-methode. Iedereen die ooit een lezing van Walter heeft bijgewoond, weet dat hij een zeer boeiende spreker is en altijd ruimte maakt voor vragen uit de zaal.

Onderwerp van de lezing:

  • Verantwoord bewegen bij jonge en oudere honden: Hoe zorg je ervoor dat een hond verantwoord leert bewegen, en wat zijn de gevolgen als dit niet goed gebeurt?
  • Nieuwe wijze van HD-beoordeling: Wat verandert er in de toekomst? Walter zal uitleggen waarom sedatie (een roesje) verplicht wordt bij HD-onderzoek en wat de mogelijke gevolgen zijn voor een hond met een MDR1-defect.

Voor wie is de lezing interessant?
Iedereen is welkom! De lezing is relevant voor alle leden van de vereniging. Of je nu een pup hebt, een volwassen Sheltie, of met je hond traint en werkt, dit is een lezing die je niet wilt missen.

Praktische informatie:

  • Locatie: De Camp, De Bosrand 15-17, Woudenberg
  • Datum en tijd: 12 april, van 13:00 tot 15.00 uur

We hopen je daar te zien


13-01-2025


Aan alle leden en fokkers van de Raad van Beheer,

Wij willen jullie graag op de hoogte brengen van de bijeenkomsten over het beleidsplan 2026-2030 die wij de afgelopen periode hebben gehouden.


Enquêtes
We hebben eerst enquêtes verstuurd naar onze leden en fokkers. Dank aan de meer dan 300 bestuursleden die de enquête hebben ingevuld! De reacties van de leden zijn evenredig verdeeld over de aantallen rasverenigingen en kynologenclubs. Bij de fokkers hebben bijna 1400 fokkers gereageerd, wat een bijzonder hoge respons is voor een enquête.
Met deze link kan je het hele artikel lezen

28-11-2024

Rol en verantwoordelijkheid van de Raad van Beheer en van de fokkers

Aan alle aangesloten leden van de Raad van Beheer

—————————————-

Geacht bestuur,

In Nederland, maar ook in andere landen van Europa, zien wij een toename van wet- en regelgeving over het fokken en houden van honden.

Regelgeving

Bij ons heeft deze toename onder andere geresulteerd in uitvoeringsregels over het fokken van kortsnuitige honden.
In diverse bijeenkomsten met de minister en ambtenaren van het ministerie van Landbouw LVVN hebben wij onze zienswijze rond de fokkerij van kortsnuiten besproken, zo ook met betrekking tot problemen in verband met het coupeerverbod en de situatie van agressieve honden.
Rond de kortsnuiten blijkt het ministerie geen aanpassingen te willen doen.  Al onze inspanningen en goede bedoelingen ten spijt, het is ons tot op heden niet gelukt om onze visie met betrekking tot de toepassing van de BOAS-test voor de beoordeling van de kortsnuitige rassen door de beoordelende instanties aanvaard te krijgen. Wij moeten ons bij de conclusie neerleggen, dat de fokker met uitsluitend de toepassing van de BOAS-test helaas niet kan voldoen aan de gevraagde inspanning als bedoeld in Art 3.4 Besluit houders van dieren (Bhd).

Buiten de regelgeving voor kortsnuiten wordt er door de overheid ook gewerkt aan verdere regelgeving die andere rassen en huisdieren treft. Zo zal het fokken en houden van naakt- en Fold-katten verboden worden. Wij vermoeden dat ook het houden en fokken van naakthonden binnen deze regelgeving zal gaan vallen.
Daarnaast zien wij ook een lobby die de fokkerij van kortbenige honden wil gaan verbieden. In Duitsland heeft onze zusterorganisatie VDH het verbod op het houden en fokken van Dashonden waarschijnlijk kunnen voorkomen. Wij maken ons zorgen dat het ministerie in Nederland met een vergelijkbaar voorstel gaat komen. Inmiddels hebben wij samen met de Nederlandse Teckel Club de eerste stappen gezet om hier invloed op te gaan krijgen.

Rol en verantwoordelijkheid Raad en fokkers

De Raad van Beheer onderschrijft nadrukkelijk het uitgangspunt dat wij moeten staan en zorgen voor de fok van gezonde honden. Dat geldt voor álle rassen. 
De wet- en regelgeving zal naar verwachting steeds meer leidend en specifieker worden. Wij als Raad van Beheer kunnen daar niet steeds eigen afzonderlijke controles en regels naast leggen.
 
Voor de fok geldt dat we ons goed moeten realiseren dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde fok bij de fokker zelf ligt. Wij kunnen als Raad van Beheer niet zelf alle gebruikte ouderdieren controleren op het voldoen aan de wettelijke regels (art 3.4 Bhd). Dat is ook niet de taak van de Raad van Beheer. Dit betekent dat de fokker deze verantwoordelijkheid zelf moet nemen.

Verklaring fokker voldoen aan regelgeving

Het beleid van de Raad van Beheer gaat worden dat de fokker verplicht een verklaring moet afgeven.  De fokker zal bij zijn dekmelding moeten verklaren dat de beoogde fok voldoet aan de geldende regelgeving en uitvoeringsvoorschriften. Dat geldt dan voor alle rassen en alle nesten.

Die benodigde verklaring wordt nu ingeregeld in ons systeem. Door een ‘vinkje’ te zetten activeert de fokker de verklaring.  Pas dan wordt de stamboomafgifte procedure voor dat komende nest in behandeling genomen.  Consequentie is wel, dat als de fokker de verklaring niet geeft, er in dat geval voor dat nest geen stambomen komen. 

Fokken zonder verklaring

Als de fokker de verklaring niet geeft komen er geen officiële stambomen voor dat nest. Daarop zijn geen uitzonderingen mogelijk.

Het bestuur van de Raad is nog aan het onderzoeken of voor een nest zonder verklaring een andere vorm van registratie- of afstammingsbewijs gaat gelden of niet.  Dat is van meerdere factoren afhankelijk, waaronder met name de voorschriften van de FCI. 

Informeren leden en fokkers

We willen u, onze aangesloten leden, als eerste informeren over de nieuwe procedure. Wij gaan op zeer korte termijn de fokkers informeren over de ingangsdatum van het nieuwe registratiesysteem en de benodigde verklaring. Uiteraard ontvangt u dan ook dat bericht.  Ook zullen wij de informatie op onze website en in onze overige media publiceren. 

Wij zullen vragen zoveel mogelijk centraal opnemen op onze website op een aparte pagina met FAQ – veelgestelde vragen.


Met kynologische groet,
 
Hildeward Hoenderken | Voorzitter

……………………………………………………………….
Raad van Beheer  – houden van honden

T 020 664 44 71 | leden@raadvanbeheer.nl | www.houdenvanhonden.nl


4-11-2024

Aan de verenigingen aangesloten bij de Raad van Beheer
——————–
Geacht bestuur,


Er blijkt onrust onder leden en fokkers te zijn ontstaan met betrekking tot de wijzigingen die in het HD protocol moeten worden aangebracht.


In de werkgroep fokkerij en gezondheid is de afgelopen maanden meermaals gesproken over de wijzigingen in de beoordeling die vanuit de FCI in het HD protocol zijn aangebracht. Tevens is in de werkgroep gesproken over de sedatie welke in het FCI protocol voor HD screening verplicht is en sinds enkele jaren in Nederland bij wijze van uitzondering niet meer verplicht gesteld is. In de werkgroep is met name over dit laatste onderwerp veel gesproken.


De wijzigingen in de beoordeling worden op dit moment voorbereid zodat ze verwerkt kunnen worden in de IT, de ingangsdatum van deze wijzigingen is nog NIET bekend en zal zeker nog enkele maanden op zich laten wachten.


We willen graag de onrust wegnemen. Waarover we jullie op dit moment kunnen informeren is het volgende. Vanuit de FCI is er aangegeven dat er een andere manier van beoordeling moet plaatsvinden:

  1. De norbergwaarde wordt anders berekend. Er kan geen omrekening plaatsvinden en de nieuwe en oude waardes zijn niet onderling vergelijkbaar.
  2. Een goede positie is essentieel voor een goede beoordeling. Foto’s van honden die niet geheel goed liggen moeten worden afgekeurd. Hierop moet strenger worden gehandhaafd.
  3. Onvoldoende aansluiting tussen heupkop en heupkom moet leiden tot HD B (uiteraard kan de eindbeoordeling bij meerdere afwijkingen slechter zijn dan HD B)

De verplichte sedatie staat in het FCI protocol, welke ook wordt onderschreven door het beoordelingspanel van de Universiteit Utrecht. Om resultaten onderling goed te kunnen vergelijken moeten de onderzoeken binnen de FCI aangesloten landen op gelijke manier worden uitgevoerd.

Nederland is op dit moment het enige land binnen de FCI welke het zonder sedatie röntgenen binnen het HD protocol toestaat. De voorzitter van het beoordelingspanel heeft aangegeven dat deze situatie zeer ongewenst is en de betrouwbaarheid van de screening daarmee wordt ondermijnd.


Het bestuur van de Raad van Beheer besluit binnenkort op basis van een breed scala aan adviezen over het wel of niet volgen van de verplichting van sedatie zoals in het FCI protocol vermeld staat.


De rasverenigingen zullen binnenkort uitgebreid geïnformeerd worden over de wijzigingen die zullen plaatsvinden en op welke datum dat in zal gaan. Daarbij zal rekening worden gehouden met een overgangstermijn van tenminste enkele maanden. Dit geeft de rasverenigingen ook de tijd om het fokbeleid hierop aan te passen.


De datum van 1 januari 2025 die rondgaat is dus niet de datum waarop de wijzigingen in zullen gaan.


Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.


Met kynologische groet,

Jakko Broersma | secretaris
……………………………………..…..
Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland
  T 020 664 44 71|  info@raadvanbeheer.nlwww.raadvanbeheer.nl